Alexandra Lindberg, över 100 matcher i damallsvenskan, innan detta på University of California - Bakersfield.

Alexandra Lindberg, över 100 matcher i damallsvenskan, innan detta på University of California - Bakersfield.

Vad är skillnaden på divisionerna?

Fotboll på college i USA är utformad annorlunda jämfört med i stort sett alla olika serier runt om i världen. Detta för att det är universitetsidrott, och inte klubblagsidrott. I Sverige och Europa är i stort sett alla idrottssystem uppbygga av klubblagsverksamhet med allt som medföljer därtill. T.ex. upp och nedflyttning, fungerande ungdomsverksamhet, massvis med eldsjälar som skall få det att gå runt m.m.

I USA är kulturen annorlunda, där har fenomenet collegeidrott funnits i över 100 år. Man representerar sin skola på planen och studerar mot sin Bachelors Degree (kandidatexamen) samtidigt. Detta ger en oerhörd känsla av gemenskap, det är vanligt att hela skolan sluter upp bakom sitt idrottslag, även lärarkåren. Även efter examen så identifierar man sig mycket med de universitet/college man gick på, ens så kallade “alma mater”.

Det är upp till skolan att avgöra vilken av dem fem olika collegedivisionerna man tillhör. För att bli godkänd av respektive collegeidrottsförbund så ställs en rad krav, t.ex. hur mycket stipendier man får ge ut (alla coacher/skolor har en specifik budget), hur många olika idrotter man kan erbjuda, sponsorer, krav på intäkter etc. De enskilda lagets prestation avgör inte vilken collegedivision tillhörighet man har. Detta gör att lag och program inte flyttas upp och ned mellan dem olika collegedivisionerna.

Hur många collegelag finns det totalt?

Det finns över 200 skolor i respektive division!

Lägger man då ihop alla dessa lag så inser man att det totalt finns över 1000 college/universitet med fotboll att tillgå. Snack om djungel! Således oerhört viktigt att du marknadsförs och ändar upp på en skola som passar just din profil.

Fem collegedivisioner för fotboll

  • NCAA D1 - Kan ge ut fulla idrottsstipendier, och även akademiska/internationella stipendier.

  • NCAA D2 - Har möjlighet men ger oftast inte ut fulla stipendier, kan även ge akademiska/internationella stipendier.

  • NAIA - Har möjlighet men ger oftast inte ut fulla stipendier, kan även ge akademiska/internationella stipendier.

  • NCAA D3 - Kan enbart ge akademiska/internationella stipendier.

  • NJCAA - Junior Colleges, är så kallade 2 åriga skolor, efter dem 2 första åren så byter man (gör en transfer) till en 4 åriga skola (alla exempel ovanför är alltså 4 åriga skolor). Här finns stipendiemöjligheter men inte i samma omfattning som alternativen ovan, dock är skolorna betydligt mindre kostsamma från början.